AGENDA
09.06.2022
10:00 - 10:10 (10min)
Przywitanie uczestników
dr. Małgorzata Romanik Prezes Polskiego Towarzystwa Zakażań Szpitalnych
10:10 - 10:40 (30min)
Nadzór nad zakażeniami przenoszonymi drogą oddechową
prof. dr hab. Piotr B Heczko
10:40 - 11:10 (30min)
Nowoczesna diagnostyka zakażeń układu oddechowego
prof. dr hab. Katarzyna Dzierżanowska-Fangrat
11:10 - 11:20 (10min)
Antyseptyka, dezynfekcja, reprocesowanie narzędzi - na jakie parametry warto zwrócić uwagę przy wyborze środków
Paweł Żbikowski, firma Schulke
11:20 - 11:50 (30min)
Szczepy wielolekooporne, jak nie wpuścić ich na oddział?
prof. dr hab. Jadwiga Wójkowska-Mach
11:50 - 12:20 (30min)
Chemiczna dezynfekcja w jednostkach opieki zdrowotnej
dr hab. Anna Różańska, prof. UJ
12:20 - 12:30 (10min)
Diagnostyka objawowa - zastosowanie testów multipleks PCR jako nowego standardu w diagnostyce zakażeń dróg oddechowyc
Małgorzata Wardzyńska,firma BioMérieux
12:30 - 12:50 (20min)
Opieka nad pacjentem z zakażeniem Clostridioides difficile
mgr Kamilla Kalitka-Ulman
12:50 - 13:10 (20min)
Bezdotykowa eliminacja drobnoustrojów ze środowisk oddziałów szpitalnych
Tomasz Kocyba